Evés-Ivás

Főzünk együtt lekvárt?

"A hygge étel elkészítésének titka a lassú folyamat élvezetében rejlik, abban, hogy értékeljük a vele eltöltött időt, és az örömben, hogy valami értékeset készítünk."

A főzés összetett dolog. Lehet egyszerű, de lehet nagyon bonyolult. Hétköznapi, vagy ünnepi. Nyűg, vagy örömforrás. Sablonos, vagy kreatív munka. Húsz perc, vagy hosszú órák. Egy valami azonban vitathatatlan: a főzés élmény. Ha elrontjuk, azért, ha finom lesz, akkor azért. Társaságban a csevegéssel tarkított várakozás az, aminek az élménye sokáig elkísér minket. A befőzés hosszadalmas, ugyanakkor nagyon sok szempontból csodálatos dolog. Összegyűjtöttem nektek néhány jó okot, hogy én mit is szeretek benne.

Először is imádom a házat körbeölelő illatokat! A kedvencem a bodza illata, de minden lekvár hasonló jó érzéssel tölt el! Amikor megérzem, visszarepülök a gyerekkoromba, és eszembe jut az a kellemes biztonság-érzés, amit csak otthon lehet érezni.

Szuper társasági program lehetőség. Ha nincs kedvem egyedül csinálni, akkor keresek hozzá társakat. Általában anyukámmal és nagynénimmel szoktunk együtt ügyködni, de idén először már barátnőkkel készítettünk bodza szörpöt. 

Minden betérő vendégnek büszkén kínálgatom a házi szörpömet, amit jellemzően mindenki szívesen el is fogad! A saját készítésű lekvárokba, zöldség krémekbe, befőttekbe, savanyúságokba mindig belekerül a személyiségünk is. Kísérletező vagy? Inkább konzervatív? Pontosan kimérsz mindent? Vagy csak találomra? Ajándékba is szoktam vinni, és kapni is. Szeretem a személyessége miatt. Nem csak pénzt, hanem időt és energiát is fordított rám, akitől kaptam és ez nagyszerű érzés! :)

Nincs is annál finomabb és egészségesebb, mint amikor minden zöldséget, gyümölcsöt annak természetes érési idejében teszünk el.

 A házi munkát nem szokták nagyra becsülni, hiszen ha valaki jól végzi, akkor nincs látható nyoma. Ezzel szemben a befőttes üvegektől roskadozó kamrapolcok, mindenkiből elismerést váltanak ki!

Nos? Átugranátok egy közös narancsos sütőtöklekvár főzésre? ;) 

Sült csirkemell, 

paradicsom és mozzarella ágyon


Ismeritek a "ma-nincs-kedvem-főzni-de-ennék-valami-finomat" érzést?

Íme egy ékes példája ennek a felettébb frusztráló érzésnek. :D

Pácold be a csirkét a kedvenc fűszereidbe, süsd ki, szeleteld a paradicsomot, a mozzarellát és már eheted is! 

Tufahija

(Alma diós töltelékkel)

Tufahijat először Szarajevóban ettem. Teljesen vakon választottam az étlapról, korábban nem is hallottam róla. Végül ez az egyszerű édesség annyira ízlett a férjemnek és nekem is, hogy a férjem a mai napig emlegeti, hogy egyszer még vissza kell menjünk (persze nem csak emiatt)... Addig is marad a házi megoldás, ami azért szintén nem olyan rossz... ;) :D 

Hozzávalók:

-6-8 db alma
-kb. fél kg cukor
-tejszínhab
-méz
-darált dió

Elkészítés: 

Az almákat hámozzuk meg és vegyük ki a magházát. Cukros vízben főzzük puhára, de arra figyeljünk, hogy ne főzzük szét (én annyi vízbe, ami ellepi az almákat tettem kb. 250 g kristálycukrot). Kb. 250 g cukrot karamellizáltam és a cukros vízben fődögélő almákhoz adtam (óvatosan, különben kiforr). Amikor az almák megpuhultak, kiveszem a vízből (amiből később szódával felöntve kitűnő karamell limonádé készíthető). A darált dióhoz adtam ízlés szerint mézet és tejszínhabot, beletöltöttem az almába. 

Lehűtve, tejszínhabbal a tetején tálaljuk. 

Mákos-banános süti

(Gluténmentes- Hadarik Rita receptje alapján)

Szuperegyszerű, gyors, finom, gluténmentes. :) 

Hozzávalók (pici tepsihez):

-125 g darált mák
-40 g darált kókuszreszelék
-30 g nádcukor
-2 g szódabikarbóna
csipet só
-1 csapott mk vanília-őrlemény
-1 db tojás
-200 g banán
-110 ml víz
-15 ml olaj

Elkészítés:

Keverjük össze a száraz összetevőket, majd a nedveseket és dolgozzuk össze őket (botmixerrel  a legegyszerűbb szerintem). 170 fokra előmelegített sütőben, légkeveréses fokozaton 20-25 percig sütjük. :) 

Karamell illatú zabpehely keksz

Ezt a kekszet Adri barátnőm hozta az előző workshopunkra, ahol zsinór nyakláncokat készítettünk, csemegének. (Adri egyébként csodákat tud sütni, a kalácsok és kenyerek a "szakterülete"!) Annyira jól sikerült, hogy szerintem az összeset az én csemetém vágta be... :) Térült-fordult és csak annyit láttam, hogy egy mindig van a kezében. Nem volt kérdés, hogy elkérem a receptet! Köszi Adri! :)

Hozzávalók:

-75 g zabpehely
-150 g finomliszt
-1 kk őrölt fahéj
-100 g barna cukor
-fél kk szódabikarbóna
-1 csipet só
-15 dkg vaj
-2 ek méz
-fél vaníliarúd kikapart magjai
-4 ek hideg tej

Elkészítés:

Összekeverjük a száraz hozzávalókat. Ezután takarékon felolvasztjuk a vajat a mézzel és a száraz hozzávalókhoz adjuk a 4 ek hideg tejjel. Összedolgozzuk a masszát. Diónyi gombócokat formázunk, sütőpapírral bélelt tepsibe egymástól 5-5 centire helyezzük őket és a tetejét vizes kézzel (kanállal) meglapogatva korongokat formázunk belőlük. A 175 fokra előmelegített sütőben 12-13 perc alatt aranybarnára sütjük. Hagyjuk a tepsiben kihűlni őket, különben eldeformálódhatnak. 

Kávé mellé is isteni! ;)

Amerikai palacsinta

ala Nyami-Hami

Ha szeretném kicsit különlegesebbé tenni a napunkat, egyszerűen csak palacsintát készítek reggelire. :) Ez mindig beválik! Nem tudom, hogy a gyerekkori szép emlékek miatt, amikor a nagymamám két serpenyőben sütötte szinkronban, hogy lépést tudjon tartani a siserehad igényeivel, vagy szimplán csak azért, mert így nem kell sokat törnöm a fejem a garantált sikerért... :) A receptet köszönöm Zsaninak! :) 

Hozzávalók:

-200g liszt
-1 tojás
-200 ml (zab)tej
-100 ml víz
-50 g olvasztott vaj (olaj)
-1 ek nádcukor
-fél csomag sütőpor
-csiper só, vaníliapor  

Először összekeverjük a száraz hozzávalókat, majd a többit és kisütjük! :)

Palacsinta tojásból és banánból

Köszönöm Zsaninak a kérdését, vagyis, hogy milyen ötletem lenne, ha a baba nem hajlandó megenni a tojást.

Íme egy újabb adu ász, hiszen tojás és banán szinte mindig akad otthon! Két tojás, egy nagyobb (vagy jelen esetben két kisebb) banán, a banánt összenyomjuk, a tojáshoz keverjük és palacsintasütőben megsütjük. Ábrándjaink azért ne legyenek, nem könnyű megfordítani, de itt léphet életbe a sokat emlegetett spatula (ismét köszönöm Adri)! Sőt, ha mindjárt kettő is akad, akkor nyert ügyünk van!

A végeredménynek teljes mértékben banán íze van! 

(U.I. Az eper csak illusztráció, az anyáé... ;) )

Sajtos rántotta-katonák

Végtelenül egyszerű, finom, és anyának is szuper reggeli! :) Mi kellhet ennél több?

Megsütjük a tojást, ráreszeljük a sajtot, félbe hajtjuk, várunk picit, amíg a sajt megolvad.

Felkockázzuk. :) A sajt klasszul összefogja a tojás-szendvicskéinket. Külön öröm, hogy a gyerkőc kézzel egyedül is eheti! ;)


Bodza szörp házilag

Én megrögzött víz-párti vagyok (ha van ilyen kategória), de szívesen adok frissen facsart narancs, vagy mandarin levet is Zorkának. Szörpöt még nem kapott, de üdítő helyett biztos, hogy ezt fogom Neki adni, ha eljön az ideje! 

Íme a recept:


Hozzávalók:

  • 40 db bodzavirág (vagy minél több ;))
  • 3,5 kg kristálycukor
  • 6 liter víz
  • 5-6 egész citrom
  • 10 dkg borkősav/citromsav
  • 1 kávéskanál natrium benzoát

Elkészítés:

A 6 liter vizet 3 kg cukorral felfőzöm, közben fél kg cukrot karamellizálom (aki még nem karamellizált, ne ijedjen meg, nem olyan nehéz! Én erősebb lángon kezdem, aztán takarékra teszem. Folyamatosan figyelem, keverem, nehogy odaégjen. Először gombócok keletkeznek, de el fognak tűnni és isteni karamell illat lesz a konyhában!). A karamellizált cukrot óvatosan a cukros vízbe öntjük (egyszerűbb a dolgunk, ha olyan edényt választunk, aminek hosszú a füle és fél kézzel is meg tudjuk fogni), folyamatosan kevergetjük,  nehogy kifusson. Beletesszük a tartósítószereket, a citromot (elvileg felkarikázva, én ki szoktam előtte facsarni és a héját is beletenni), és a bodzavirágokat (nem szabad megmosni, csak a bogarakat kivenni). 

2-3 napig állni hagyjuk, majd üvegekbe töltjük!

Túrógombóc-emberke

Ismét egy olyan recept, ami ideális az egész családnak! Egyszerű, és nagyon finom! 

Íme a recept:

Hozzávalók (2 személy + a baba):

-0,5kg túró

-4 ek gríz

-2 ek liszt

-4 egész tojás

-zsemlemorzsa, tejföl, porcukor 

Elkészítés:

A túrót krumplinyomóval alaposan áttörjük, hozzáadunk egy csipet sót. A tojásokat, a lisztet és a grízt hozzáadjuk a túróhoz. A masszát minimum két órán át, de ha tehetjük, még hosszabban, pihentetjük a hűtőben. A zsemlemorzsát kevés olajon megpirítjuk. Vizes kézzel apró golyókat formálunk, majd sós, lobogó vízben megfőzzük őket. Amikor a gombócok a főzés hatására feljöttek a víz felszínére, akkor főzzük még egy kicsit. (Itt néhány percről beszélünk! Miután betettük a gombócokat a lobogó vízbe, óvatosan "mozgassuk meg" őket a fakanállal, nehogy leragadjanak a fazék aljára.) A kész gombócokat a pirított morzsába hempergetjük (én egyet ki szoktam venni megkóstolni). Édesített tejföllel tálaljuk. 

Nyamm... ;)  


 Húspástétomos kenyér

A tökéletes reggeli

Tegnap húsvét utáni hűtő-ellenőrzés volt soron, így született meg ez a remek kis pástétom. A receptet Édesanyám találta ki, szerintem fantasztikusan finom, de a legjobb benne, hogy mindenki a maga ízlésére formálhatja, illetve, hogy a kislányomnak is ízlett! 

Szükséges hozzá "maradék" sült hús, amit aprítóval összeaprítunk. Hagymát kockázunk (egészen apró kockákra), vajat (vagy margarint) keverünk hozzá és sóval, borssal, pirospaprikával, mustárral ízesítjük. Jól kikeverjük. 

Tipp: Ha túl sok maradt, fagyasszuk le! Jól jöhet az még később! 

(Én sült paprikával ettem, mert nekem az mindenhez illi... :))

Karfiol leves

Nagyon szeretem a karfiol levest, de valahogy eddig nem nagyon jutott eszembe főzni. Most viszont volt egy fej karfiolom, amit rántani nem akartam (múlt héten már úgyis volt), a rakott karfiolhoz most nem volt kedvem, így bevillant: legyen inkább leves. Nos, az igazság az, hogy ez a pár soros kis történet hosszabb, mint leírni a karfiol leves receptjét... :)

Vékony fokhagymás, pirospaprikás rántásra rádobjuk a felkarikázott répát, felöntjük vízzel, megfőzzük majdnem készre, hozzáadjuk a rózsákra szedett karfiolt. Sózzuk, és készre főzzük. Én tésztát nem tettem bele, hogy könnyebb legyen kiszedni a zöldségeket a babának, de hogy őszinte legyek, egyáltalán nem is hiányzott, mert helyette tettem zöldséget gazdagon (egyébként csurgatott tészta járna bele). 

Alig bírtam lefényképezni ezt a pár zöldséget, a kislányomnak - és a férjemnek is- annyira ízlett! :) 

(Mivel nincs benne hús, én utána (közben) még adtam neki főételt is.)

Hal paradicsommártásban (úsztatva)

A hal mindig nagy kérdés, mert mi (felnőttek) ritkán fogyasztjuk, a babának viszont szívesen adok. Az ötletet az adta, hogy ma paradicsomlevest főztem. A recept végül a következőképpen alakult ki:

Vékony paprikás rántással besűrítettem a paradicsomlevet, sóval, cukorral, bazsalikommal ízesítettem. A tőkehalat besóztam, egy fej hagymát felkarikáztam, a halra halmoztam, majd ráöntöttem a paradicsomlevet és így a sütőben megsütöttem (vagyis inkább megfőztem :) ). Főtt krumplival adtam a babának. 

Majdnem a kanalat is lenyelte, ugyhogy csak ajánlani tudom!

Gesztenye-golyó

A sütőtök-golyó sikerén felbuzdulva elkészült egy újabb finom uzsonna, a gesztenye-golyó.

Natur gesztenyepürét összedolgoztam egy érett banánnal és ledarált babapiskótával. Ebből masszát gyúrtam, golyókat formáltam, a végén pedig belehempergettem a darált babapiskótába.

Sütőtök-golyó

A sütőtök-golyó végtelenül egyszerű, egészséges és pont olyan finom, mint a klasszikus kókusz golyó, ellenben nincs benne kakaó!

Megsütjük a sütőtököt. Összedolgozunk:

  • 50 dkg (sült) sütőtököt
  • 15 dkg darált diót
  • 20 dkg darált háztartási kekszet
  • 10 dkg porcukrot (opcionális)
  • 1 evőkanál lekvárt

Golyókat formálunk és kókuszreszelékbe hempergetjük. 

Isteni uzsonnára és még gyurmázni is lehet vele! :) 

Túróval töltött sült alma

Tudom ajánlani az egész családnak!

Az almát megpucoljuk, félbe vágjuk, kimagozzuk. Elkészítjük a túró tölteléket: túrót kikeverjük egy kevés natur joghurttal, banánnal (őszibarackkal) édesítjük. A masszát a fél almákra halmozzuk, sütjük, amíg az alma kicsit megroggyan.

Ideális uzsonnára!

Cukorborsós tonhal rizzsel


Pont olyan egyszerű, ahogy hangzik.

Megfőztem a borsót, külön a rizst és hozzáadtam a tonhalat.

Narancsos-fokhagymás tőkehal krumplival

Szinte soha nem készítek halat, mi nem nagyon szeretjük a férjemmel, de a babának mindenképpen szerettem volna adni, mert köztudottan nagyon egészséges. Nem értek a halakhoz, úgyhogy mirelit tőkehalat vettünk, mert abban nincsen szálka. A filét narancsos, fokhagymás olajban pácolva kevés vízben (éppen ellepje a halat) megfőzetm. Közben megfőztem a krumplit is és a végén összekevertem őket.

A hal pár perc alatt kész, úgyhogy ez egy nagyon praktikus, gyors ebéd. 

Baba "gyorskaja"

Mindig előfordulhat, hogy a babának SOS kell valami finom (mert például valami újat főztünk  neki, de nem akarja elfogadni), vagy egyszerűen csak megcsúsztunk időben. Akkor nagyon hálásak leszünk előrelátó önmagunknak, ha van mit előkapni a fagyasztóból és csak gyorsan felolvasztani. 

A képen sütőtököt láttok. Nagyon praktikus, mert így csak egyszer kell egészben megsütni a sütőtököt, ami megmarad, egy kevés vízzel felöntve összeturmixoljuk és muffin sütőformában lefagyasztjuk. 

Hús helytakarékos fagyasztása


Mivel mindennap (vagyis jellemzően minden másnap) főzök a babának, ezért sok időt és energiát spórolok a fagyasztással. Megfőzöm a csirkemellet (vagy bármilyen más húst) egészben, jól bezöldségelve (sárgarépával, fehérrépával, zellerrel), mitha húslevest készítenék fűszerek nélkül. Ha megfőtt, akkor darabokra vágom és az alaplével felöntve turmixgépben összepürésítem, majd lefagyasztom. Ha nincs sok hely a fagyasztóban, akkor miután a jégkockatartóban megfagytak a húskockák, akkor a tartóból kiszedem őket és fagyasztózacskóba teszem. Így kevesebb helyet foglal és felszabadul a jégkockatartó is.

Tipp: Most, hogy a kislányom már elmúlt egy éves, a húst ledarálom, hagymát pirítok, azon sütöm meg a darált húst és így fagyasztom le. Sokkal ízletesebb, mint főzve. 

Finom főzelék

Ahogy a képen is láthatjátok, a kislányom ezt is nagyon szereti (szerencsére alapvetően mindent).

Én mirelit francia saláta alapból készítettem, zablisztes rántással (zablisztet megmelegítettem, majd a tűzről levéve az olajjal elkevertem) és csirkemellel.

Mivel a baba igen jó étkű, ezért szeretem bébiételes üvegbe tenni, hogy lássam nagyjából a mennyiséget.

Őszibarackos csirke

Ezen nagyon nincs mit részletezni. Őszibarack csirkemellel. A kislányom annyira szereti, hogy néha attól tartok, a kanalat is lenyeli! 

Az őszibarackban sok az A, a C vitamin és a béta-karotin, antioxidánsokban gazdag. Magas a rost és kálium tartalma, ami kedvez a baba emésztésének.

Nálunk bármikor, bármilyen formában garantált a sikere!

Új gyümölcs: a narancs

Zorka még nem kapott narancsot, ezért kicsit bajban voltam, hogy hogyan is adjam neki. A gerezddel még nem tudott mit kezdeni, úgyhogy kifacsartam a levét és reszelt almához kevertem. Hogy ne legyen túl leveses, tettem bele 7 gabona pépet. 

(Az üres tányérral - amiben egyébként pár szem buláta volt- szuper jól lehet kukucsos játékot játszani...)

Meggy szószos csirke rizzsel





A meggyet a csirkével főzöm meg, a rizst bő vízben puhára főzöm. A meggyes csirkét összeturmixolom, a rizst csak villával töröm össze.

Kapros cukkinis rizs





A hagymát megpirítom, a felkockázott cukkinit ráteszem, felöntöm vízzel, megfőzöm. Kaporral és kevés tengeri sóval ízesítem. A rizst megfőzöm bő vízben. Összekeverem, villával összetöröm.

Paradicsomos "húsgombóc" krumplival + makaróni

Nagyon szeretem az olyan recepteket, ahol nem kell a babának teljesen külön főzni, egyszerre lehet készíteni a felnőttek ebédjével. Ilyen ez a paradicsomos "húsgombóc" krumplival, ami a felnőtteknél makaróni...

A darálthúst feltesszük főni (házi) paradicsomlében, Toscana fűszerkeverékkel ízesíthetjük, krumplit párolunk mellé.

A felnőtt verzióban a húst (most pulykamellből készítettem) fehéredésig sütjük, felöntjük a paradicsomlével, ízesítjük (én ketchupot is teszek bele, hogy édeskés legyen). Kifőzzük a tésztát, lereszeljük a sajtot és kész a finom ebéd!



Rakott zöldség


Egy újabb, végtelenül egyszerű recept, ami attól függően, hogy mennyire szeretünk fűszerezni, akár az egész családnak egyszerre is készülhet.

A brokkolit, a karfiolt és pár szem kelbimbót egy kiolajozott tálba teszünk, rászórjuk a darált húst, majd alufólia alatt a sütőben kicsit megpároljuk. Tejfölbe sajtot keverünk (ebbe pont nem tettem, mert később jutott eszembe, de egy tojássárgáját is belekeverhetünk), belátásunk szerint fűszerezzük (én köményt mindig teszek hozzá, állítólag segíti az emésztést) és a sütőben készre sütjük.

Jó étvágyat!



Sült paprikakrémes csirkemáj krumplival

Egy - szintén kisgyerekes anyuka- barátnőm szerint hasznos lenne, ha olyan recepteket is megosztanék, amiket a babák nem igen szeretnek, például ilyen jellemzően a csirkemáj.

Én szerencsére nem nagyon tudom, hogy mik a "mumusok" a gyerekeknél, mert a kislányom nagyon jó evő, de remélem, hogy a kényesebb ízléssel megáldott babák is elfogadják majd ilyen formában.

(A kép csak illusztráció, olajos paprika receptjét lásd a "receptek" fül alatt.)

Paprikát sütni egyszerű, ha jó paprikánk van. Erre a legalkalmasabb a kápia, vagy a piros kaliforniai paprika. A lényeg, hogy jó husos legyen. Sütőpapírral kibélelt tepsire egymás mellé halmozzuk a paprikákat, 220 fokon sütjük, amíg (hmmm...nem találom a jó szót...plötyi, égett) puha nem lesz. Egy tálba halmozzuk őket és lefedve hagyjuk még, hogy párolódjanak. (Amikor készítettem, pont felébredt a kislányom és vissza kellett altatni, szopizni, tisztába tenni, na mindegy, nem kell gondolom bemutatni a dolgot, amikor újra visszajutottam a konyhába, eltelt vagy két óra. Viszont ennyi idő alatt olyan jól megpárolódtak a paprikák, hogy szinte kiugrottak a bőrükből!) Én több adagra valót készítettem egyszerre, a felesleget összemixeltem botmixerrel és szilikon muffin formában lefagyasztottam.

A csirkemájat megpucoltam és a már majdnem kész krumplival megfőztem. Ezeket villával törtem össze, a paprikát -ahogy már írtam- botmixerrel turmixoltam össze.

A baba imádta.

Banános túrókrém

Ez inkább csak egy ötlet, receptnek titulálni nagyképűség lenne...

Házi túró, házi joghurt, banán.

Magunknak is készítettem... ;)