"Úgy gondolom, hogy az előretervezéssel rengeteg időt spórolhatunk meg, a stresszről nem is beszélve."- interjú Péter Klaudiával, a Nyami-Hami blog szerzőjével

2017.09.23

A Nyami-Hami oldalt, vagyis arról egy palacsinta receptet, egy barátnőm ajánlotta, így ismertem meg és lettem azonnal lelkes követője Péter Klaudiának, a Nyami-Hami Facebook oldal szerzőjének. Megfogott az oldal személyes hangvétele, ami számomra teljesen olyan érzés, mintha a barátnőim mesélnék el, hogy tegnap mit adtak épp a gyerkőceiknek enni. A Nyami-Hami teljesen független módon, Klaudia tapasztalatai alapján ajánlja a különböző alapanyagokat, élelmiszereket. Talán ettől is olyan őszinte és magával ragadó a stílusa. - interjú Péter Klaudiával, a Nyami-Hami szerzőjével

Mikor fogalmazódott meg benned a Nyami-Hami gondolata? Tudatos tervezés eredménye, vagy egy hirtelen ötlet volt?

Minden akkor kezdődött, amikor a kifiam 13 hónaposan úgy döntött, hogy elválasztja magát és napi ötször inkább az általam elkészített "Hamikat" fogyasztja. A tejital és a tejpépek adásának gondolata messze állt tőlem, így a sok utánaolvasással, arra jutottam, hogy az egészséges, kiegyensúlyozott, vegyes táplálkozással a kisfiam szervezete igenis megkap minden ásványi anyagot és vitamint. Itt zárójelben megjegyezném, hogy nagyon szerencsés vagyok, mert legtöbbször tényleg mindent megeszik. Az elején naptárban jegyzeteltem a napi menüinket, hogy nyomon tudjam követni, mikor milyen alapanyagokkal főztem. A kisokosom egyik heti menütervét ötletelés céljából megosztottam egy közösségi oldalon, ahol örömmel láttam a pozitív visszajelzéseket. Ekkor döntöttem úgy, hogy létrehozok egy facebook oldalt, ahol receptekkel, ötletekkel segíthetek másoknak, hisz örök kérdés valamennyiünk számára a "mit főzzek holnap?" .

Van előképzettséged, vagy egyszerűen csak egy lelkes anyuka vagy, aki sokat foglalkozik az egészséges táplálkozással?

Sajnos nincs képzettségem, pedig nagyon régóta foglalkoztat a táplálkozástudomány. Ami késik, nem múlik. Addig is maradok egy lelkes anyuka, aki napi szinten megosztja Veletek a receptjeit, tapasztalatait.

A Nyami-Hami egyelőre csak a Facebook-on működik. Tervezed, hogy létrehozol egy blogot, amiben jobban átláthatóvá, kereshetővé teszed az étel ötleteidet, vagy pont az tetszik benne, hogy aki követ, napi szinten láthatja, hogy mi került az asztalotokra?

A Facebook mellett tervben van az Instagramon való jelenlét is. Blogot egyelőre nem szeretnék elindítani időhiány miatt. Aki szeretne, megtalál a facebook oldalon, ahol a képekre kattintva hamarosan megtalálható lesz az összes recept.

A kisfiad másfél éves. Lesz folytatása a Nyami-Haminak akkor is, ha Ő már "kinövi" a speciálisan babáknak, kisgyerekeknek szánt ételeket?

Az egészséges, reform táplálkozás az életünk része marad, így ha nem is kisgyerekes receptekkel, de tervezem a későbbi jelenlétet is. Azt még elárulhatom, ha minden úgy alakul, ahogy szeretnénk, akkor 2 év múlva újra pépes babás hamik is kerülnek az asztalra.

Van speciális étrend, amit követtek? Esetleg ételallergia?

Nem követünk semmilyen speciális étrendet. Arra figyelek, hogy a kisfiam szervezete megkapjon mindent és ez alapján próbálom összeállítani a napi étrendet. Ételallergiáról nem tudok egyikünk esetében sem. Korábban 6 hetes tejmentes étrendet folytattunk ekcéma miatt, amiről kiderült, hogy csak a hideg tél okozta.

Mennyi időt töltesz napi szinten a menü megtervezésével és elkészítésével?

A menüsorok szerencsére gyorsan összeállnak a fejemben. Többnyire a szezonzöldségekből és gyümölcsökből kiindulva tervezek. Próbálom elosztani a hétre, hogy együnk többféle gabonát, zöldséget, husit, halat és tejtermékeket is. Az ételek tervezése nem sok időt vesz igénybe, a kivitelezés pedig attól függ, hogy a kisfiammal vagy az alvásidejében főzök. Az utóbbi esetben jóval hatékonyabb és gyorsabb vagyok. Átlagosan 1,5 órát töltök a konyhában.

Fontosnak találod az előre tervezést? Mindig is ilyen tudatos voltál, vagy a gyermekvállalás tett azzá?

Úgy gondolom, hogy az előretervezéssel rengeteg időt spórolhatunk meg, a stresszről nem is beszélve. Persze vannak napok, amikor borul minden, de higgyétek el, hogy még így is sokkal egyszerűbb.

És hogy minek köszönhetem a tudatosságomat? Évekkel ezelőtt az egészségügyi problémáim (pajzsmirigy alulműködés, PCOS, IR) miatt kezdtem el még jobban odafigyelni a táplálkozásomra, melyet tetőzött a kisfiam hozzátáplálása. Hiszek abban, hogy az első 1000 nap táplálása a gyerkőcök életében kihat a jövőbeni egészségükre és bízom abban, hogy minél több alapanyaggal találkoznak már a kezdetekben, annál nyitottabbak lesznek az új ételek/ízek iránt.

Mit tanácsolnál azoknak az anyukáknak, akik nem nagyon szeretnek főzni, mégis egészséges ételeket adnának csemetéiknek?

Minden kezdet nehéz. Készíthetünk nagyobb mennyiségeket is egyszerre, amiket fagyaszthatunk és később percek alatt megvan a "Hami". Azoknak az anyukáknak, akik nagyon nem szeretnek főzni és sok időt a konyhában tölteni, a gyors receptek után a bébiételeket ajánlanám bizonyos korig. Egy közismert drogériában már elérhetőek az 1-3 éves gyermekek számára készült tálcás, darabos ételek, illetve a piacon jelen van egy elveimhez közel álló konyha, ami házhozszállítást vállal.

Vannak olyan kedvenc ételeid, amiket bevetsz, ha nincs sok időd?

Mint a legtöbb gyermek, a kisfiam is nagyon szereti a tésztákat. Ha valami gyorsat kell alkotnom, akkor a kedvencek a tésztákat illetően: spenótos-sajtos, paradicsomos-cukkinis, fokhagymás brokkolis, tonhalas,de 20 perc alatt elkészülnek a főzelékek is. Illetve a másik nagy kedvenc még a serpenyőben sült lazac rizzsel.

Hogy állsz a fagyasztással? Szoktál kész (félkész) ételeket lefagyasztani?

Többnyire alapanyagok vannak a fagyasztónkban. Nyers hús, pár zacskó fagyasztott zöldség (spenót korongokban, zöldborsó, brokkoli, bab) és gyümölcs (meggy, áfonya és néha banán).És majd elfelejtettem, a kedvenc leveles tésztámból is található pár darab a polcokon.

Honnan szerzed be az alapanyagokat? Mik a kedvenc boltjaid (piac, webáruház)? (Tudom, hogy volt már ilyen posztod, de szerintem ez sokakat érdekel. ?)

Havi egyszer vagy kéthavonta vásárolok tartós élelmiszereket reform házakban (MediLine, Herbaház). Legtöbbször az említett helyeken szerzem be a következőket: foszfátmentes sütőpor, vaníliapor, grill fűszerkeverék, bio berta bogríz ételízesítő, kókuszolaj, rizsdara, különböző lisztek (tönköly, graham, zabpehely, teljes kiőrlésű), pelyhek (lenmagpehely, zabpehely, tönkölypehely, kukoricapehely), gabonák (köles, bulgur, kuszkusz, hajdina, rizs), finomítatlan nádcukor, kókuszvirágcukor, teák és itt kaphatóak a The Bridge Bio növényi tejek is.
Heti egyszer vásárolunk az Aldiban, ahol az alábbi termékek a kedvencek: bio banán, pink lady alma, bio répa, tartósítószermentes gyerekvirsli, tejtermékek, korongokban fagyasztott spenót, fagyasztott zöldborsó és natúr lazac.
Szeretem a DM drogéria választékát is. Élelmiszerek terén a következők többnyire a kosaramban landolnak: üveges natúr paradicsompüré, dm bio aprószemű zabpehely, kukoricadara, tönköly búzadara, dm bio babamüzli, tasakos gyümölcspürék, müzliszeletek és aszalványok. A zöldségeket és a gyümölcsöket legtöbbször piacokról szerzem be. Ha nem jutok el, akkor vasárnap este a következő oldalról rendelem meg a hazai termékeket: https://nekedterem.hu/ 
Péksüteményt és kenyeret vagy sütök vagy az alábbi pékségektől szerezzük be: Artizán Budapest, Jókenyér.

Szeretem a DM drogéria választékát is. Élelmiszerek terén a következők többnyire a kosaramban landolnak: üveges natúr paradicsompüré, dm bio aprószemű zabpehely, kukoricadara, tönköly búzadara, dm bio babamüzli, tasakos gyümölcspürék, müzliszeletek és aszalványok. A zöldségeket és a gyümölcsöket legtöbbször piacokról szerzem be. Ha nem jutok el, akkor vasárnap este a következő oldalról rendelem meg a hazai termékeket: https://nekedterem.hu/ 

Péksüteményt és kenyeret vagy sütök vagy az alábbi pékségektől szerezzük be: Artizán Budapest, Jókenyér.

A receptjeidhez, képeidhez rengetegen szólnak hozzá, szemmel láthatóan sokan ki is próbálják a bevált trükkjeidet. Számítottál ilyen lelkes közönségre? Mit gondolsz, mi lehet a titok?

Bíztam benne, hogy pár embernek megtetszik az oldal, de nem számítottam 1000 fő feletti közönségre. A titok szerintem a napi receptmegosztásban és a változatosságban rejlik. Hiszem azt, hogy egyre több ember nyit az egészséges, reform táplálkozás felé és olykor csak egy kis iránymutatás hiányzik. Ha csak pár ember reggeli variációi közé bekerült a zabkása vagy éppen kipróbálták a kölest, már boldog vagyok.

Vannak további terveid az oldaladdal kapcsolatban?

Terveim mindig vannak, de azok egyelőre hadd maradjanak az én titkaim.