Elfoglalt vs. produktív

2017.10.17

A hygge arról szól, hogy kicsit lelassulunk és időt szánunk olyan egyszerű dolgokra, amik egyébként örömet okoznak. Nektek van erre időtök?? 

Rengeteg könyvet elolvastam már a témában, úgyhogy elérkezettnek találom az időt, hogy hasznosítsam is a passzív tudásomat! 

Azok az emberek, akiknek nincs idejük, nem gondolkodnak. Minél többet gondolkodsz, annál több időd lesz.  

/Henry Ford/

A tervezés szuper! A cselekvés még szuperebb! 

Tökéletes példája vagyok annak, hogy hogyan legyen egyszerre legalább száz ötleted, de be kell nektek vallanom, a megvalósításnál valahogy mégis gyakran elvérzek... Scott Belsky: A megvalósítás című könyvét (a könyvjelzőként használt blokk szerint) 2013-ban olvastam, de azt hiszem, hogy most értem el abba az életstádiumba, amikor használni is fogom a belőle nyert infókat. Lássuk csak, mit mond Belsky cselekvésmódszertana:

Cselekvésmódszertanunk alaptétele: az életben minden egy-egy különálló projekt.

/Scott Belsky: A megvalósítás/

Lássuk csak, milyen futó projektjeim is vannak:

-Háztartás 

-Gyereknevelés
-Blog, Workshopok
-Szabad idő önmagamra
-Családi rendezvények

Ha már sikerült tudatosítani magunkban, hogy ezek mind projektek, elkezdhetjük mindegyiket alapelemeire bontani. Ezek az alapelemek pedig: a teendők, a referenciaanyagok és a félretett feladatok.

/Scott Belsky: A megvalósítás/ 

A teendők a konkrét tennivalók. A referenciaanyagok támpontok egy-egy konkrét projekthez (prospektus a nyaraláshoz, recept az ebédhez, stb.). A félretett feladatok azok a feladatok, amiket én mindig el szoktam felejteni... vagyis, amelyeket most ugyan nem kell elvégezni, de lehet, hogy a jövőben igen. A könyv úgy fogalmaz, hogy ez a "merész ötletek" mappája.

A "Háztartás" projekten sokat dolgoztam az utóbbi egy- másfél évben, egész jó kis teendőlistáim születnek reggelente. Végigcsináltam a flylady-módszert, amit jó szívvel ajánlok minden gyakorló házi asszony figyelmébe (Farkas Lívia urban:eve elnevezésű blogján itt megtaláljátok). Ez így mindjárt be is kerülhet a referenciaanyagok részbe! :) Nem szégyen segítséget kérni (habár ezt még nekem is gyakorolnom kell), aki teheti delegálja a "nem szeretem" feladatokat! A referenciaanyag részbe sorolnám még a receptjeimet! Készítettem egy listát azokról az ételekről, amiket a leggyakrabban főzök. Nagy segítség, amikor kitalálom, hogy a héten miket fogunk enni és utána ehhez igazítom a vásárlást is. Megrögzött listakészítőként természetesen van egy listám a fagyasztóládám tartalmáról is (néha elfelejtem update-elni, de viszonylag reális képet mutat). Ezen kívül van még egy nagy segítségem, egy kézzel írt receptgyűjtemény, amibe heteken keresztül következetesen beleírtam (a harmadik trimeszterben támadtak ilyen súlyos ötleteim, de azóta is hálás vagyok érte magamnak) azon ételek receptjét, amit aznap éppen főztem. Túró gombóc, bableves, brassói. Csupa olyan étel, amit valóban rendszeresen főzök! (Van olyan mappám is, amiben az "egyszer már elkészítettem" jellegű ételkülönlegességek sorakoznak...)  

A "merész ötletek" rész egyelőre üres, de szívesen veszem a tippeiteket! 

A "Gyereknevelés" projekt azért nem ennyire leszabályozott, nem írok teendőlistát reggelente, mert kb. úgyis ugyanúgy néz ki minden napunk. Az is igaz mondjuk, hogy elég sok könyvcímet fel tudnék sorolni a referenciaanyagok közé... Van egy jól kialakult napi rutinunk, amihez (egyelőre) tartjuk magunkat. Szerencsém van (egyelőre), mert a kislányom nagyon együttműködő (egyelőre) és elég gördülékenyek (egyelőre) a hétköznapjaink. A referenciaanyagok közé sorolnám a 30 napos egyszerűbb gyermekkor kihívást, amiről már itt és itt is írtam. Ezeket igyekszem beilleszteni a hétköznapokba. 

"Merész ötletek": átaludni egy egész éjszakát! :)

A "Családi rendezvények" szintén gördülékenyek, nyilván a névnapokhoz, születésnapokhoz, egyházi ünnepekhez kötődnek. Hamarosan teendőlistát kell készítsek a kislányom szülinapjával és a karácsonyi előkészületekkel kapcsolatban. Most mindenki le fog döbbenni: van egy listám, ami tartalmazza a rokonok és barátok szüli- és névnapjait. (Mondjuk ráférne már egy kis frissítés.)

"Merész ötletek": november végefelé minden ajándék becsomagolva...

Ez a bejegyzés már így is végtelen hosszúra sikerült, úgyhogy a szabadidőt és a blog tervezést halasszuk egy következő blogbejegyzésre! 

Minden módszer csak úgy lehet eredményes, ha következetesen gyakorolják!

/Scott Belsky: A megvalósítás/  

Köszönöm, ha végigolvastad! Ha tetszett és másnak is megmutatnád, kérlek oszd meg akár az oldaladon, akár privát üzenetként!